Jak vybrat správnou pinzetu

Určitě s námi budete souhlasit, když řekneme, že pinzeta je pro každého pořádného filatelistu absolutně nepostradatelným pomocníkem. A nejenom jedna – na různé produkty je vhodné použít jiný typ pinzety. Tak si pojďme přiblížit, jaké pinzety máme v nabídce a na jaký účel je můžete použít, aby manipulace se známkami byla příjemná, a hlavně pro známky bezpečná.

V našem e-shopu naleznete pouze kvalitní značkové pinzety osvědčené tradiční německé firmy LEUCHTTURM. Jsou vyráběny z nejkvalitnější oceli ze Solingenu a jsou ručně doleštěné tak, aby byly co nejtenčí a poskytovali maximální komfort při uchycení známky.

Pinzety nabízíme v 5 variantách a ve 2 délkách. Vybrat si můžete z délky 12 cm a 15 cm.

Kratší, 12 cm pinzety jsou ideální na běžné denní použití při manipulaci s jednotlivými známkami, soutisky, dopisy, pohledy a vlastně s veškerými produkty do rozměru cca běžného pohledu nebo dopisu. Tyto kratší pinzety nabízíme se 3 typy hrotu:

Pinzety detail

Pinzety detail

Výběr konkrétního typu hrotu je výsostně individuální záležitost – co vyhovuje jednomu, nemusí sedět v ruce jinému filatelistovi. My osobně preferujeme úzký hrot – je jemný, krásně se s ním dá uchopit známka, rovněž vyndání známky ze zásobníku je velice jednoduché a rychlé. Úzký hrot je určitě skvělý v tom, že se dotýká těla známky jen minimálně a tím téměř vylučuje možnost jejího poškození.

Lopatkový hrot je ideální pro ty, kteří ocení pevnost úchopu známky, jelikož lopatka uchytí známku na širší ploše, nežli pinzeta s úzkým hrotem a tím zabezpečí její bezpečnou manipulaci a minimalizuje nebezpečí vyklouznutí známky z pinzety.

Varianta zahnuté lopatkové pinzety je taková lahůdka – kombinuje pozitiva širšího lopatkového hrotu s velmi příjemným zahnutím, které umožní krásný náhled na známku uchopenou v pinzetě.

Delší pinzety mají 15 cm a nabízíme je ve 2 variantách:

Delší pinzetu určitě oceníte při manipulaci s celými archy známek, s aršíky nebo třeba s většími dopisy. Bezpečně uchopit arch o velikosti A4 si vyžaduje hodně zručnosti a zkoušet to s krátkou pinzetou není dobrý nápad. Arch může z pinzety lehce vyklouznout, může dojít k porušení perforace, a tudíž může velice snadno dojít k značnému poškození až k znehodnocení produktu.

Výhody úzkého nebo naopak lopatkového hrotu jsou stejné jako u kratších pinzet – je to rovněž věc osobní preference.

Jestli si už vyberete pinzetu krátkou nebo dlouhou, s úzkým nebo lopatkovým hrotem, nezapomínejte, že je úplně nezbytné mít minimálně jednu pinzetu v záloze. 9 z 10 filatelistů potvrzuje, že pinzeta je nejčastěji se ztrácející filatelistická pomůcka vůbec 😊 A uznejte – filatelista bez pinzety je jako ryba bez vody.